Devilhorns Magazine | Rock & Metal Music Portal

SLAYER - World Painted Blood

9.0/10 rating (1 votes)

World Painted Blood

Editor:

Panos Drolias

Score:

85 / 100

Label:

American Recordings / Sony Music

Release Date:

2nd November 2009

Οι άρχοντες του thrash metal μετά από τρία χρόνια απουσίας είναι και πάλι εδώ! Οι Slayer κύριοι δεν νομίζω ότι χρειάζονται συστάσεις! Ξέρουμε ποιοι είναι, τι (μεγαλειώδη) έχουν πετύχει στα 26 και βάλε χρόνια δισκογραφικής παρουσίας τους και ότι πια δεν έχουν να αποδείξουν απολύτως μα απολύτως τίποτα! Και πραγματικά λίγες thrash μπάντες είναι σε θέση να «συναγωνιστούν» αυτή τη στιγμή το μεγαλείο των Slayer. Ίσως μονάχα οι τεράστιοι Kreator που διανύουν την δεύτερη τους νεότητα. Ίσως. World Painted Blood λοιπόν! Τυπικός αλλά ταυτόχρονα αρκετά χαρακτηριστικός τίτλος για album των Slayer. Εξάλλου οι Slayer εδώ και πολύ καιρό έχουν αναπτύξει μια στενή σχέση με κάθε τι που περιέχει και συμβολίζει την λέξη αίμα. Για την ακρίβεια από την εποχή του αριστουργηματικού Reign in Blood. Μην ψάχνετε για συγκρίσεις του World Painted Blood με το κολοσσιαίο διαμάντι του 1986. Δεν υπάρχουν! Τόσο απλά. Δεν μπορεί πια να βγει δεύτερο Reign in Blood πώς να το κάνουμε; Όπως επίσης δεν μπορεί να βγει ούτε Master of Puppets, ούτε Bonded by Blood, ούτε The Legacy, ούτε Pleasure to Kill. Οι εποχές έχουν αλλάξει και τα μεγαλεία είναι περασμένα. Και ούτε εμείς πρέπει να παραμυθιάζουμε τους εαυτούς μας ότι πρόκειται να ξαναγυρίσουν οι παλιές αυθεντικές εποχές αλλά και ούτε πρέπει να δίνουμε βάση στις δηλώσεις τύπου «είναι ότι πιο heavy έχουμε ηχογραφήσει τα τελευταία χρόνια ή το νέο album θα είναι ένα ακόμη μεγάλο ορόσημο και φόρος τιμής στην ιστορία της μπάντας» που κάνουν κατά καιρούς τα μέλη των συγκροτημάτων και τα ξεχειλώνουν με την σειρά τους οι μουσικοί δημοσιογράφοι(;). Όλα αυτά είναι φόλες που πρέπει να αποφεύγουμε. Μονάχα το ένστικτο και τα ίδια μας τα αυτιά μπορούμε να εμπιστευόμαστε πλέον έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα.

Οι Slayer του 2009 άλλωστε δεν μπορούν να επαναλάβουν τις στιγμές του Reign in Blood (ή έστω του Hell Awaits) όσο και να θέλουν κάτι που το ξέρουν πολύ καλά και οι ίδιοι. Όπως είχε πει μια φορά μια ψυχή: «Δεν μπορούν τα παλικάρια!». Ωστόσο έχω την αίσθηση ότι οι Slayer του 2009 είναι πολύ πιο έξυπνοι και ώριμοι από αυτό που ήταν κάποτε. Και το αποδεικνύουν περίτρανα στο World Painted Blood. Ένα album που περιέχει σε έναν πιο εξελιγμένο βαθμό την φιλοσοφία και την αισθητική του πάρα πολύ καλού Christ Illusion ενώ παράλληλα περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία από την εποχή του Seasons in the Abyss. Επίσης στο World Painted Blood οι Slayer επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι βρίσκονται σε τρομερή φόρμα ενώ η οργισμένη τους διάθεση είναι διάχυτη σε όλα σχεδόν τα κομμάτια του δίσκου.

Η μηχανή των Slayer παίρνει μπρος από το πρώτο ομώνυμο κομμάτι (World Painted Blood) όπου κυριαρχούν τα κοφτά mid-tempo riffs των Hanneman/King που θυμίζουν αρκετά το κλίμα του Christ Illusion. Αρκετά δυναμικό και επιθετικό κομμάτι χωρίς όμως να σε πιάνει από το λαιμό όπως θα περίμενες να ακούσεις από το πρώτο κομμάτι του δίσκου. Ωστόσο η αδρεναλίνη και οι ταχύτητες ανεβαίνουν απότομα με το οργισμένο Unit 731 στο οποίο ο σεληνιασμένος Araya δίνει πραγματικά ρέστα! Οι Slayer που όλοι λατρεύουμε φανερώνονται στο καταπληκτικό Snuff του οποίου οι old-school ταχύτητες που θυμίζουν αρκετά εποχές Hell Awaits σε συνδυασμό με το αλλεπάλληλο τρομερό riffing και τον τυμπανοβομβαρδισμό του Lombardo σε κολλάνε πραγματικά στον τοίχο χωρίς να σε αφήνουν να πάρεις ανάσα! Από κει και πέρα οι ταχύτητες ξαναπέφτουν στο Beauty through Order η εισαγωγή του οποίου θυμίζει αρκετά το Eyes of the Insane και το Seasons of the Abyss χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μπάντα χάνει την δύναμη και την οργισμένη της διάθεση. Το ίδιο tempo ακολουθείται και στα τρία επόμενα κομμάτια (Hate Worldwide, Public Display of Dismemberment, Human Strain) όπου τα riffs των Hanneman/King θυμίζουν αρκετά εποχές Seasons in the Abyss και Diabolus in Musica την ίδια στιγμή που ο δαιμονισμένος Lombardo αποδεικνύει (για μια ακόμη φορά) γιατί θεωρείται ο κορυφαίος metal drummer! Πραγματικά απίστευτη επίδοση και ειδικά στο Hate Worldwide. Με ενδιάμεση στάση το Americon το αφηνιασμένο τρένο των Slayer καταλήγει στο καλύτερο κομμάτι του δίσκου, το Psychopathy Red. Εκτυφλωτικές ταχύτητες, ψυχοσφαγιαστική διάθεση, riffs που στάζουν αίμα, ένας Araya ακόμα πιο δαιμονισμένος και τύμπανα που σπάνε κόκκαλα! Δύσκολο να καταφέρεις να συνέλθεις μετά από αυτό το κομμάτι! Στην συνέχεια ακολουθεί το φοβερά σκοτεινό και ψυχωτικό Playing with Dolls που ως ατμόσφαιρα μου θύμισε αρκετά το Dead Skin Mask ενώ ο επίλογος γράφεται με το Not of this God όπου οι Σφαγείς διατρανώνουν την «λατρεία» τους για την θρησκεία

(You are the tainted, I am the pure, you are the sickness I am the cure, a toxic threat of your non sense I feed,
I'll be the one to bring Christ to his knees, crucify then ridiculed again
A target for all time, until the end).

Συμπερασματικά το World Painted Blood είναι ένας πάρα πολύ καλός δίσκος, αισθητά ανώτερος από τον προκάτοχο του, Christ Illusion, και συνολικά ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει η μπάντα από την εποχή του Seasons in the Abyss . Μπορεί να μην έχει τις ταχύτητες και το δαιμόνιο του παρελθόντος είναι πρώτα απ’ όλα όμως ένας αξιοπρεπέστατος δίσκος που απεικονίζει ξεκάθαρα τις δυνατότητες, την ενέργεια και την οργισμένη διάθεση των Slayer του 2009. Οι ορκισμένοι οπαδοί του συγκροτήματος είναι σίγουρο ότι θα αγαπήσουν αυτό το album. Όσοι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν τι εστί Slayer ας επενδύσουν τα χρήματα τους στις παλαιότερες κυκλοφορίες του συγκροτήματος και ειδικά αυτές τις δεκαετίας του ’80.

Comments (0)

Leave a comment

Please login to leave a comment. Optional login below.

Copyright © 2012 Devilhorns Magazine -

Top Desktop version